Taiwan: Esimesed muljed Taipeist

Click here to see this post in English.

你好 ehk ni hao Taipeist, Taiwanist!

Mu esimene nädal Taiwanis on ametlikult möödas nii et ma mõtlesin, et panen mõned mõtted ja tähelepanekud ka siia blogisse kirja. Olen juba mõnda aega üritanud seda postitust valmis meisterdada, aga lihtsalt nii kiire on olnud lõpueksamite ja reisimisega. Lisaks sellele olin ma alguses ikka päris väsinud, iga õhtu vajusin hiljemalt kell kümme ära.

Ehk seetõttu, et ma olen/olin ikka päris jet-lagged (ajavahestress on vist õige eesti keelne sõna?). Ma elan juba pool aastat Bostonis ja ajavahe Bostoni ning Taipei vahel on 13 tundi ajavahet. See on reaalselt kõige pikem ajavahe, mis ma olen eales reisinud. Euroopa oli selles suhtes küll “maailma naba”, et kõik maailma suurlinnad jäid võrdlemisi lähedale, üldiselt mitte kaugemale kui 7-10 tunni reisi (ja ka ajavahe) kaugusele. Kui ma elasin Euroopas, reisisin Hiina, Tansaaniasse ja USA-sse ja ühtegi sihtpunkti minnes ei ületanud ma rohkem kui 7 tundi ajavahet.

Igatahes, siin on mu pisike list esimeste tähelepanekutega:

1. Talved on vihmased kuid soojad.
 Mu saabumisest alates on põhimõtteliselt iga päev vihma sadanud. Samas kunagi ei saja väga tugevalt, rohkem on tegu sellise närvi ajava uduvihmaga või vaikse sabistamisega. Nagu ma aru saan, siis suvel poleks olukord kuigi parem, sest suvel sajab iga päev taevast paduvihma alla. Niisiis tundub, et selles riigis sajab igal aastaajal ikka täiega palju vihma. Õnneks on vähemalt soe, siiani 18-26 kraadi vahel olnud. Varsti reisime saare lõunaossa ning seal peaks olema oluliselt soojem ja päikselisem.

2. Liiklus on tsiviliseeritud ja jookseb sujuvalt. Ausalt, pärast mööda maailma ringi reisimist ma juba eeldan, et igas järgnevas riigis ootab mind ees segane liiklus. Siin jookseb aga kõik sujuvalt. Isegi tipptunnil liiklus liigub, mitte nagu Bostonis. Ja ma ei hakka seda isegi võrldema Egiptuse igapäevase liiklusega (!). Mootorsõidukijuhid ning jalakäiad järgivad liiklusseadusi päris hoolikalt.

3. Enamus elumajad on üsna räsitud ja väsinud olemisega. See on miski, mis mind üllatas. Ma ootasin säravaid kõrgeid klaasist pilvelõhkujaid (mis on Taipei 101 juures küll olemas), kuid tegelt enamus linn on täis vanu ja veidi räämas betoonist ja kivist maju. Zijay seletas, et see on seepärast, et kui Hiina Vabariigi valitsus 20. sajandi keskel Taiwani põgenes, ei osanud nad arvata, et nad siia nii pikaks jäävad (nad plaanisid ju Hiina kommunistide käest tagasi võtta). Nii et nad ehitasid palju “ajutisi” maju, mitte pannes kuigi palju tähelepanu esteetikale või kvaliteedile. Nüüd on aga enamus need “ajutised” majad püsivateks ehitisteks saanud, nii et paljud linnavaated näevad üsna nukrad välja. Mis on veider, on see, et isegi need koledad räämas majad on ülikalli hinnaga – keskmine hind Taipei kesklinnas on 1 miljon eurot kahetoalise korteri eest. Hullumaja!

4. Taipei on väga puhas linn. Kuigi majad on räämas, on tänavad väga-väga puhtad. See on veider, kuna tihtipeale ei suuda ma pool tundi tänavalt ühtegi prügikasti leida. See tähendab, et inimesed ei viska käes olevat prügi maha, vaid võtavad selle endaga kaasa või ootavad, kuni leiavad prügikasti. Ja appikene, siin linnas on kõige puhtamad avalikud WC-d, mis ma kunagi näinud olen. Isegi metroo- ja rongijaamade WC-d on väga puhtad ja paberiga varustatud. Kõik teised kohad, kus ma olen reisinud (k.a. Eestis rongijaamade WC-d), on ikka päris ehmatavad. Ja rongid on ka super korras. Ehk osaliselt seetõttu, et metroojaamas ning rongis on keelatud süüa ja juua. Isegi vett ei tohtinud varasemalt metroos juua, kuid siis vanemad inimesed kaebasid, et neil on vaja rohtusid võtta. Nii et nüüd vist vett tohib juua. Kuid nätsu ikka närida ei tohi või saad trahvi!

5. Siin on liiga palju ülimaitsvat toitu proovida. Peamine asi, mida ma siiani teinud olen, on igast erinevate toitude proovimine. Siin on lihtsalt nii palju uut ja huvitavat proovida! Ning kõik on palju odavam kui Bostonis või Pariisis. Ma ütleks, et kohati isegi odavam kui Eestis. Nii mõneski kohas võib 3-käigulise eine saada 3-4 euro eest. Peamiselt on valikus jaapani, hiina ja taiwani toidud. Vähe on Euroopalikku toitu, kuid see pole probleem, kuna ma ei tulnud ju siia kartulit sööma (kuigi veits isutab juba küll kartuli järele, haha). Mõned asjad on veidi veidrad mu jaoks nagu kanajalad või lehma siseelundid. Ma lihtsalt ei suuda sellist värki süüa. Ja haisev tofu (stinky tofu), mis on põhimõtteliselt vist hapendatud tofu, haiseb JA maitseb nagu vanad sokid. Ma valin pigem mullitee (bubble tea) ja krõbeda kana, aitäh!

Parimad supipelmeenid maailmas (Din Tai Fung restoranis)

6. Taiwanis on väga palju jaapani mõjutusi. Ma juba mainisin seda, et siin on igal sammul näha jaapani mõjutusi. 50 aastat Jaapani valitsust jättis oma jälje. Muidugi on Taiwan ja Jaapan ka teineteise naabrid, nii et mõningane kultuuride segunemine on ehk ka oodatav. Pooled toidukohad, kus me siiani söönud oleme, on jaapani stiilis. Enamus kosmeetikafirmad on Jaapanist. Paljud hooned, sh. ka kuumaveeallikate ümbrusesse rajatud avalikud basseinid, on Jaapanlaste rajatud. Ja minu arvates on inimeste karakter ka paljuski jaapanlastega sarnane. Inimesed ootavad ilusti järjekorras ja ei trügi. Kui Pekingis oli metroosse sisenedes alati korralik trügimine ja nügimine, siis siin on maha joonistatud valged jooned, nii et inimesed võtavad sinna maha joonistatud alale ilusti järjekorda.

Sukiya

7. Riided ja meik on üliodav. Oh jeerum, ma olen juba nii palju asju ostnud, mida mul ilmselt vaja ei ole. Aga ma tunnen, et paljud neist asjadest on samad, mis ma ostaks USA-st viis korda kallimalt. Ma ostsin paar käekotti, mis maksid umbes 3 eurot. Ma olen päris kindel, et USA-s oleks need maksnud 30 eurot ja Eestis 50 eurot. Ainuke veider asi on siinsete riiete stiil. Siinsed naised üritavad kõiksugu kurve varjata, nii et kõik riided on pmst kartulikoti lõikega. Lisaks sellele on kõikide riiete varrukad lühikesed, sest inimesed siin on ikka oluliselt lühemad kui Eestis. Tihtipeale saan ma isegi pikas reas olles üle kõikide peade vaadata. Ning mis puudutab meiki, siis asjad on kvaliteetsed ja head, kuid enamus kreemid ja maskid sisaldavad nahka valgendavaid toimeained, mida ma kohe kindlasti ei taha. Ma tahaks ikka pigem jumekam olla kui veel valgem.

8. Paljud inimesed ei räägi üldse inglise keelt. Ma millegipärast arvasin, et kuna Taiwan on üks Ida-Aasia liberaalsemaid ja ehk “läänepärasemaid” riike, siis paljud inimesed räägivad inglise keelt ludinalt nagu Eesti inimesed. Ma arvasin valesti. See pole üldse tõsi. Õnneks on mul Zijay, kes kõike tõlgib ja mind ringi juhendab, nagu pimeda juhtkoer.

Niimoodi tuleb restoranis toitu tellida – saa siis midagi aru!

9. Neil on kõikide asjade jaoks müügiautomaadid. See on nii naljakas! Alates lillede ja kookidega, lõpetades tossudega. Kõiki asju saab müügiautomaatidest osta.

10. Ühistransport on kiire ja mugav. Okei, ma ilmselt hirmutasin sind selle “nad ei räägi üldse inglise keelt” osaga, aga tegelikult on linnas ringi liiklemine päris lihtne. Metrookaart on selge ning kõikide peatuste nimed on lisaks mandariini keelele ka ladina tähestikus kirjutatud. Ma oskaksin ka ise väga edukalt siin punktist A punkti B reisida. Lisaks sellele sujub kõik hästi, rongid jooksevad iga paari minuti tagant ning metroo on ülipuhas. Mida veel hing ihaldab?

11. Neile meeldivad väga kõiksugu teemarestoranid ja nunnud värgid. Siin leiab kõike, alates roosast Hello Kitty restoranist ja lõpetades WC restoraniga, kus sa istud WC-potil ja sööd pruuni värvi toitu WC-poti kujulisest taldrikust. Siiani olen ma vaid mõnda kohta jõudnud (nt. restorani, kus Alpakad laudade vahel vabalt ringi kõnnivad), kuid ma tahan kindlasti veel nii mõndagi veidrat kohta külastada nagu seda WC restorani. Ma pole kuskil varem selliseid kohti näinud. Nii huvitav! Ja ülejäänud asjad on kõik roosad ja nunnud ja kassidega.

Rilakkuma kohvik

12. Tee on kõige levinum jook. Roheline piimatee, mahla piimatee, punase oa piimatee, matcha tee, granadilli roheline tee, musta suhkru mullitee, mägede roheline tee jnejne. Isegi kui lähed tavalisse toidupoodi või tanklasse, siis leiad pisikese kitsa sektsiooni gaseeritud jookidega ning siis ülilaia ja pika sektsiooni kõiksugu teejookidega. Seda juuakse kuumalt, kuid veelgi tihemini külmalt. Mullidega või hilja. Muideks, mullitee (bubble tea) leiutati Taiwanis ja see on nüüd üle maailma ülipopulaarne jook. Mullid tee sees on tapioka pärlid, mida tehakse maniokijahust. Mulle nii-nii maitseb!

Mullitee (vasakul grenadilli roheline tee kookosevee tarretisega ning paremal must tee piimaga ja taimse tarretisega)
Kõrgmägede tee

Ma luban veel postitusi teha varsti! Siin on nii palju ägedaid asju jagada. Ärge unustage mind instagramis (@kertutenso) jälgida, et rohkem pilte näha. 😉

Bye-bye!

K.

You may also like

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga