10 põhjust, miks mulle Sciences Po Pariis meeldib

Click here to see this post in English.

Eelmisel nädalal tegin ülikooliga algust. Ja ma olen nii õnnelik ja rahul, et otsustasin just Sciences Po Pariisi õppima tulla. Miks? Loetlen kohe 10 põhjust:

1. See on MAAILMAS üks juhtivaid rahvusvahelisi suhteid ja politoloogiat õpetavaid ülikoole. Neile, kes ei tea, siis oma bakalaureusekraadi tegin ma rahvusvaheliste suhete vallas ja nüüd õpin ma inimõigusi ja humanitaarabi. Meeldigu see mulle või mitte, aga tipptasemel tööandjad vaatavad, kuskohast minu diplom pärit on. Ja Sciences Po-l on väga hea maine. Sel aastal sai ta QS World University Rankingus rahvusvaheliste suhete ja politoloogia alal maailmas 4. koha. Sciences Po-d edestasid vaid Harvard, Oxford ja LSE. Samas oli tulemus parem näiteks Cambridgest, Yalest ja Stanfordist. Mis muudab selle kooli nii heaks? Ma usun, et nii mõnedki põhjused on nimetatud allpool.

2. Sciences Po koolitab meid maailmatasemel spetsialistideks, mitte vaid akadeemikuteks. Ma arvan, et mis muudab Sciences Po eriliseks, on see, kuidas seal on kombineeritud praktiline õpe ja akadeemiline õpe. Ma ei tea, kas tegu on parima ülikooliga, kui sa unistad sotsiaalteaduri ametist, kuid kui sa tahad leida praktilist tööd tippspetsialistina näiteks kuskil rahvusvahelises organisatsioonis, siis on see kool sulle. Seepärast on pooled õppejõud maailmatasemel akadeemikud ja ülejäänud pool maailmatasemel poliitikud. Minu dekaan on näiteks endine Itaalia peaminister, härra Enrico Letta.

Processed with VSCO with c2 preset
Härra Enrico Letta keskel

3. Õpilased on tõeliselt muljetavaldavad ja nad tulevad üle maailma. Sciences Po-s õpivad tudengid 105 riigist üle maailma ning seda kõikidelt kontidentidelt. Mis saaks olla veel parem keskkond rahvusvaheliste suhete õppimiseks? Lisaks on nad kõik ülitaibukad ja andekad, kuna Sciences Po võtab vastu vaid käputäie kandideerijatest. Kõigil on hiilgavad akadeemilised tulemused, mida toetavad erinevad rahvusvahelised projektid, töö- ja praktikakogemused. Endalegi teadmata õpin ma praegu tulevaste maailma liidrite hulgas. Viis viimasest kuuest Prantsusmaa presidendist õppisid Sciences Po-s, samuti ka ÜRO, Valuutafondi, Euroopa Keskpanga ja teiste organisatsioonide liidrid.

Carte Origine étudiants v6-01

4. Umbes 70% ainetest õpetatakse inglise keeles ja ülejäänud 30% prantsuse keeles. See on hea kahel põhjusel: see annab võimaluse seal õppida ka rahvusvahelistele tudengitele, kes ei oska prantsuse keelt, kuid samas lubab neil, kes keelt oskavad, oma oskused ka prantsuse keeles proovile panna.

5. Sciences Po asub Pariisi südalinnas. Olgem ausad, sellises suures metropolis elamine on suur pluss. Linn on kogu aeg elus – pidevalt toimub midagi, me oleme võimsa ajaloo, muusika ja kunsti keskel ning mis mulle on kõige olulisem, on lootust, et selle kahe aasta lõpuks oskan ma prantsuse keelt. Lisaks on tore, et ülikool ei asu kuskil äärelinnas, vaid kogu selle melu keskel.

IMG_3386

6. Sciences Po-l on suurepärane majandusliku abi süsteem, mis annab võrdse võimaluse kõikidele tudengitele, ka minule. Siin on NII PALJU stipendiume. Isegi L’Oreali kosmeetikafirma pakub Sciences Po tudengitele stipendiumi. Lisaks, Euroopa Liidu tudengite õppemaks sõltub mu vanemate sissetulekust. Kuna Eesti palgad on niivõrd väiksed, siis maksan mina terve kahe aasta peale koolile vaid 5 eurot. Samal ajal maksavad enamus rahvusvahelised tudengid pea 40 000€ ja Euroopa Liidu tudengid 26 000€. Lisaks saan ma väga heldet stipendiumi, mis muudab siin elamise võimalikuks.

7. Ma arvan, et meil on ühed maailma parimad professorid. Ma ei tea, kuidas Sciences Po neid palkab, kuid näiteks mu “Inimõiguste edendamise” kursuse õppejõud on Human Rights Watch organisatsiooni asutajaliige härra Aryeh Neier. Lisaks sellele on enamus diplomaatia klassid õpetatud endiste peaministrite, välisministrite ja muidu kõrgete diplomaatide poolt. Ning meie akadeemikud õpetavad ka koolides nagu Oxford ja LSE.

8. Nad on äärmiselt keskendunud karjäärile. Mis on minu jaoks hea, kuna pärast seda kahte aastat siin tahaksin ma tõesti tööle asuda. Ja need organisatsioonid, mis mind huvitavad, on väga jõhkra konkurentsiga, mistõttu räägivad nad meile Sciences Po-s juba esimesest päevast peale, et just PRAEGU on aeg planeerida välja oma tulevane karjäär. Leida need kohad, mis mind huvitavad, arendada nõrku kohti ja olla juba valmis. Neil on isegi eraldi karjääribüroo ja ka õppekorraldusspetsialistid on sellele orienteetud. Pole ime, et suur osa lõpetajatest omavad töökohta juba enne lõpetamist. Kolmandal semestril peame me läbi ka kohustusliku poole aasta pikkuse praktika/välisõpingu, mis on minu arust suurepärane, kuna nad teavad kui olulised on praktilised kogemused hiljem “päris” töökohale kandideerides.

9. Lõpmata palju kooliväliseid tegevusi. Sciences Po pakub kollektiivseid projekte, sa võid liituda ühest paljudest assotsiatsioonidest, kirjutada ajalehele artikleid, liituda mõne spordiklassiga (valikud on alates ratsutamisest kuni võitluskunstideni) või näiteks liituda mõne kunstiklassiga. Raske on ainult ühte valida! Kindel on see, et igav sul ei hakka.

10. Meil kõigil on unikaalne õpiprogramm. Lisaks meie peamisele erialale valib igaüks ka ühe regionaalse konsentratsiooni ja ühe temaatilise konsentratsiooni. Kuna magistriprogramme on PSIA-s kokku üheksa ning konsentratsioone on 23, siis see tähendab, et PSIA tudengitel on kokku umbes 2800 erinevat võimalust, kuidas oma eriala üles ehitada. See muudab meid tööturul veelgi atraktiivsemaks, kuna ma võin olla ainukene, kes täpselt sellise diplomiga lõpetab. Näiteks on minu erialaks Inimõigused ja Humanitaarabi, aga mu regionaalne konsentratsioon on Lähis-Ida ja temaatiline konsentratsioon diplomaatia.

Ma tean, et see võib tunduda, et ma lähen selle kiidulauluga juba liiale, kuid mul on tõesti väga hea esmamulje sellest koolist. Ning tavaliselt olen ma oma sõnadega üsna karm ning ütlen välja kui mulle miski ei meeldi. Jah, on olnud mõningaid probleeme registratsiooni ja paberimajandusega, kuid üldiselt olen ma ikka väga rahul, et tegin selle valiku siia Pariisi magistrisse tulla.

Järgmise korrani,

K.

You may also like

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga